-tól éjszaka vendég számára Tovább

Foglalja le szállását!

Küldje el foglalási igényét, munkatársunk két munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot az Ön által megadott elérhetőségek valamelyikén.

Szilvásvárad

A Bükk-hegység északi részén, Egertől 25 km-re található. Közúton és vasúton is elérhető. Területe a Bükki Nemzeti Park része. Ősidők óta lakott terület.

A honfoglalást követően az Ug nemzetség különböző népcsoportjai éltek errefelé, s mert vadászataikhoz igen jó területeket találtak a környéken, le is telepedtek.

Korabeli dokumentumokból úgy tűnik, hogy a 12. században még a Miskóc nemzetséghez tartozó Borsok birtoka volt, de Károly Róbert 1332-ben a Széchenyieknek adományozta. A település ekkoriban még Wárad néven szerepelt az okiratokban. 1666-ban a Keglevicz család tulajdonába került. Ekkortól alakultak az első manufaktúrák errefelé. Templom és iskola is épült, a település szépen fejlődött. 1900-ban a  Wesselényi család vásárolta meg a települést, mely akkoriban a Szilvás nevet viselte. 1906-ban módosították a település elnevezését, ekkor kapta meg máig is használatos elnevezését, amit azóta is használunk: Szilvásvárad.

 

Látnivalók, programajánlatok:

Szalajka-völgy:
Kisvasúttal negyedórás út a Fátyol-vízesésig, de gyalogosan is érdemes megtenni az utat, közben betérni az Erdészeti Múzeumba, sétálni a Szabadtéri Erdei Múzeumban, megnézni a vadaspark állatait és a pisztrángos tavakat. Útba esik a Kárpátok Őre emlékmű. A sziklaforrástól ösvény vezet fel az Istálóskői ősember lakta barlanghoz.

Kastély és környéke:
A Pallavicini kastélyt Ybl Miklós építette 1860 körül. Később neobarokk stílusban átépítették. Műemlék, parkja és az útmenti fasor védett.

Református Kerektemplom:
1840-ben építették a négyoszlopos klasszicista templomot. Homlokzatán a következő felirat olvasható; "Szégyenüljenek meg a faragott képeknek minden szolgái". A felirat vasbetűi a Szalajka-völgyi vashámorban készültek.

Ménistálló, Lovas múzeum:
A kastélytól alig 100 m-re, hatalmas gesztenyefák árnyékában áll a volt grófi fogatistálló, amelyet 1860-ban építettek. Jelenleg a Lipicai ménes mén-istállója. Ebben láthatók a 7 vérvonal legszebb tenyészállatai. Itt helyezék el 1969-ben a ménes történetét feldolgozó Lovas Múzeumot is.

Orbán ház:
1880-ban épült. Szép példája a térség népi építészetének. Ma múzeum, melyben a Bükk 300 millió éves földtani története és élővilága ismerhető meg.

Millenniumi Kilátó:
2000 augusztus 20-ra, Szent István napjára készült el a Kalapat csúcsán. Az építmény 36 méter magas, 20 méter magasságban lévő teraszáról a Bükk minden évszakában más-más színt nyújtó látványa lenyűgöző. Tiszta, napos időben 13 hegyvidéki falu és a Tátra hegycsúcsai is láthatók. Aszfaltburkolatú erdei úton útdíj ellenében gépkocsival is megközelíthető.

Millenniumi Tanösvény:
Szilvásvárad belterületéből a Kalapat-kilátóig vezet.

Sípálya:
Gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt kellemes kikapcsolódst nyújt a Szalajka-völgy bejáratánál lévő sípálya.

Egyebek:
Lovaglásra, lovaskocsikázásra, kerékpár kölcsönzésre, nyársaláshoz való pisztráng vásárlásra lehetőség van.